Hva skjedde, egentlig?

De siste 31 dagene var lissåm juli. Solfylte, varme, langsomme, romantiske juli. Men det var på 70-tallet. Sommeren var så lang. Kveldene var alltid lune. Vi humpet av gårde i ei folkevogn Boble; foreldre og to barn pluss en undulat i bur, klare for flere uker i Løkkevika, Skjebergkilen. Med nye velur-badekåper og godt brukte frottéhåndklær. Disse somrene – de første 14-15 av livet mitt – var så snille. Ikke noe vondt kunne skje i Løkkevika. Alt var bare Båt-is og jordbær, smågodt for 2 kroner i Løkkevika Handel, bussen som puffet inn ved bussgarasjen en gang eller to om dagen.
Den lille, gule hytta som bestefar Evensen bygde på 50-tallet lå høyest oppe på fjellet, med utsikt både innover kilen og utover mot Hvaler og Sverige. Er det noen som husker oljetankerne som lå ankret opp langt der ute? Har du opplevd kilen heeelt blikk stille, sånn at du hører hva hyttegjestene på Karlsøya prater om i nattemørket? Og St. Hans-aften med alle bålene som kantet strandlinjene? Aaahhh – livet var herlig både i juni og juli! Åsså Jon-Anders…….(sukk). Rødmende, fiklete, stumt forelska i Jon-Anders. Jeg ble aldri helt klok på om følelsene ble gjengjeldt den gangen.
Men nå – nå er juli kald, våt, hverdagslig, “voksen”, med jobb og hjemmekontor, men absolutt levelig her i Bullaren. Og har du sett på maken til forskjellige typer regn? Det kommer styrtbyger som skreller underbuksa av en stakkar. Og så har vi store skyer med pudderregn som er så vått atter…. Innimellom faller det lette dråper som bare er hyggelige å sitte og høre på.
Hva med august, da? Kommer det sommer nå? Jeg vil sitte på verandaen i morgentimene, med radioen svakt på klassisk, og duften av grønn te i nesa. Jeg vil også veldig gjerne sitte på verandaen utover kvelden med kvelds-tekoppen UTEN å hutre og skjelve. Greit med rev og ekorn, lissåm, for døm har pels nemlig! Vi har pledd. I juli.

Nå overdriver jeg litt, men jeg syns det passer med et bilde fra 1. juledag.

0 kommentarer

Siste innlegg