Forholdsvis frisk i snøføyka

Forrige søndag var elendig, dere. Sykere enn en syk mann. Nå er jeg bare litt værsyk. Det snør og føyker, og dette er ikke drømmeværet. Jeg hadde så smått begynt å planlegge våren, og så for meg en helt annen søndag enn dette. Her i stuen er det stearinlys og fyr på peisen som gjelder, og det tok noen timer å komme ut av pysjen, og nå skal den sannelig straks på igjen. Jeg står her og koper ut av vinduet, og lurer på om billettene til Skiathos begynner å bli rimelige. Det er alltid like spennende hvor lenge vi skal ta sjansen på å vente før vi bestiller. Det kan jo bli billigere, men samtidig må vi jo tross alt forvente å betale noe for en hel flytur. Det er rart det der, men jeg lurer på om det er alderen. Det er ikke så viktig å reise utenlands lenger. Før var det godt å komme seg langt vekk fra hverdagen, men nå for tiden får jeg den følelsen når jeg krysser Svinesundbrua i sørgående løp! He he. Så enkelt kan det altså løses. 

Og se hvor glade vi er i Sverige – kompis Rolf og jeg:


#dalslandsmooseranch #dalsed #dalsland #elg #moose #friends #bff #visitsweden

Med ønsker om en fin uke – fra de dype skoger og åpne sletter i Bullaren, Bohuslän.


#elgenermennesketsbestevenn #dalslandsmooseranch #dalsed #visitsweden #elg #moose

Gubben er pjusk….

Det betyr at han må ha ekstra mye stell – te med honning og ingefærskiver, pledd i kosestolen, fyr på peisen, dobbelt så mye sjokolade som ellers, sugetabletter, snørrpapir med aloe vera og så videre. Syter og stønner jevnt og trutt, og jeg stuller og steller og er ekstra oppmerksom på behovene hans. Merkelig. For når han river av sener og muskelfester i skulderen kaller han det “forslått” og fortsetter å sjaue og jobbe, men så må det jaggu opereres. Når han faller og brekker bein inni ankelen samtidig som han river opp store flenger i leggen, da er det også “forslått”. Hva er egentlig dette med forkjølelse og pjusk og sånn? Er det faktisk verre enn beinbrudd og avrevne muskelfester? Hvordan skulle det ha gått om menn hadde mensen? Han er en god mann – det skal han ha – til tross for at han er pjusk i dag.

Og vet dere hva som dukker opp når dere googler “pjusk mann”?!? Dette bildet:


(Ukjent hvem fotografen er og opphavsrett og sånt…)

Dette er ikke min pjuske mann! Skal han egentlig se sånn ut når han er pjusk? Altså, mannen min, hvis dette er pjusk……

Åsså googla jeg “pjusk dame”:


(Ukjent hvem fotografen er og opphavsrett og sånt…)

Jeg er ingen pjusk dame, det skal jeg si deg. Kan vi utlede av dette at det ikke eksisterer noe som heter “pjusk”? Eller har vi bare misforstått hele greia? Jeg tar en kopp te til – dette ble for voldsomt på en søndagsaften. Hej då! 🙂

Hvor sover egentlig småfugla?

Vel hjemme i Bullaren etter jobb blir jeg stående med sekk og handlepose ute på tunet i “mørten”. Det er kastevinder og iskulde (sikkert minus 2!!), og det er selvfølgelig helt tomt på fuglebrettet. De halve kokosnøttene danser og slenger rundt seg med jordnøtter og skalade solrosfrön. Hvor er egentlig småfuglene på denne tiden? Hører de meg når jeg sier: “Hallo, fuglene våre!”, selv om klokka er seks på kvelden? Dette spørsmålet ble så stort, så derfor sitter du og leser et blogginnlegg på en helt vanlig tirsdag.

Jeg googla “hvor bor småfuglene om vinteren” og fant en flott forskningsartikkel fra NTNU og SINTEF. Jeg regner med at svenske småfugler gjør det på samme måte som norske.
Om vinteren holder de til på lesiden i øvre halvdel av trærne; på solsiden om dagen, dersom det er sol. Jeg vil tro at de også sover på lesiden beskyttet fra vinder om natta. Det ser også ut til at de tilbringer natta i øvre halvdel av trærne, siden det er færrest farer der, men det er annerledes når grenene er dekket av snø, leser jeg videre. Da holder de til nederst i treet.

“Natt” for en liten fugl betyr 18-19 timer i ro, derfor utnytter de alt dagslys for å finne mat. Noen fugler – bl.a. den lille granmeisen – senker kroppstemperaturen om natta for å spare på energien. Og det er jaggu påkrevd, siden de yngre fuglene blir dominert av de eldre, og de eldre har “førsteretten” til å lete etter mat bl.a. i øvre halvdel av treet. Der det er mest mat, men også tryggest å oppholde seg. Det vil si at ungfugla må passe seg for både “gæmlisene” og rovdyra. Æ´kke rart at de er sultne. Desto viktigere å fôre om vinteren.

Småfuglene må derfor justere seg inn hver eneste time og dag etter værforhold og sosial rang; hvordan skal jeg overleve det neste døgnet? Og det var nyårets oppskrift på å holde seg slank.


Foto: Thinkstock – fra www.gemini.no   #stjertmeis

Ikke helt klar for et nytt år

Og ikke helt klar for å blogge heller, merker jeg. Egentlig skal jeg lage salgsannonse for leiligheten på Skiathos, men jeg er mer interessert i å lage en profil på statist.no. Og prøve nye parykker, og lage nye videoer med mine alter ego-er Tiffany og Bodil. Og skrive videre på artikkelen min om hvit te, samtidig som jeg ser på Sommar med Ernst. Fælt så kreativ jeg er på trettendedag jul, da!? Kanskje jeg egentlig bare forsøker å usette ny arbeidsuke? 


#enheltvanligdagibullaren #etnyttår #mugglestudies #normalpeoplescareme #ikkelettmedhverdagigjen

På den annen side finnes jeg ikke konsentrert i dag. Jeg lurer på om vi skal la det bli med det, og bare ønske hverandre en god uke. Vi hörs! 🙂