Det skinner et nytt år i det fjerne

Og her sitter jeg, da. Uten nyttårsforsetter, uten store planer, uten anger eller dårlig samvittighet. Fordi jeg er en ganske kjekk og grei 50-åring som gjør så godt hun kan. Men jeg har faktisk planer om å slutte med kjappe løsninger. Varm sjokomelk på jobben i stedet for et glass vann. Slutt. Ferdigpizza på en travel hverdag. Slutt. Lørdagsgodis på fredag og lørdag. Slutt. Dette koster jo svært lite; altså denne endringen til det bedre. Jeg gidder lissåm ikke å legge månedsplaner for trening og turgåing og yogaøkter og sånn. Det får jeg ta som det kommer. Åsså skal jeg være litt ekstra glad for alle “treningsøkter” som kommer i min vei. Dager hvor vi samkjører til jobb, og jeg må gå fra utkanten av sentrum. Dager med godt vær hvor jeg kan gå en tur i parken i lunsjen. Lunsj kan drikkes, ikke sant? Åsså må kollega Tone være litt strengere med meg. Av alle ting (mennesker) hører jeg på henne.

Noe som er helt sikkert er at det blir kosing med elger, vakre dager i Bullaren, en ny vår og turer med snekka. Men det blir også mange jobbedager, mye pendling og sikker litt snørr og tårer. Men nå får vi først feire nyttår, hente de oransje filterbrillene fra hjelpemiddelsentralen, og forsøke å ta vare på øyne som blir helt utslitte av lysstoffrør og klimanlegg. Kanskje de bare har “sett for meget”? 😀

Godt nytt år ønskes dere alle, med bilder av Ludde og Hälga, og Line med elgsikkel i øyet.


#elgsikkel #elg #moose #dalslandsmooseranch #dalsed #dalsland #visitsweden #linepaalandet


#elgsikkel #elg #moose #dalslandsmooseranch #dalsed #dalsland #visitsweden #linepaalandet

Nå har det snudd

Jeg kjenner det både ute og inne. Og med “inne” mener jeg inne i hodet. Siden “alle disse dagene som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve livet” bør ligge langt framme i panna, tenker jeg at julen er en tid for granskning. Av seg selv, livet og veien videre. Alle andre snakker om at julen er en tid for å være sammen, være snille, være takknemlige etc etc, men det bør vi jaggu ha tid til ellers i året, og det er faktisk mellom nyttår og jul at det er som viktigst. Fra mitt ståsted ser det ut til at vi – dagens travle mennesker – lar livet glippe ut av fingrene våre. 
I dag for eksempel, sto jeg midt ute på åkeren i pysjen, med tekoppen i neven, og lot sola varme meg. Med lukkede øyne kjente jeg at pysjbuksa ble litt varmere foran på lårene – nei, jeg tissa ikke på meg. Og fuglene kvitret, Bullaren var helt tyst, med unntak av ei jaktbikkje som skjelte i det fjerne. Jeg sto der og funderte på meningen med livet. Og det har jeg nok fundert på de siste 40 åra, tror jeg. Men fortsatt har jeg ikke noe godt svar. Misforstå meg rett; jeg finner mening i mange ting. Livet er meningsfylt, men dog…..hva er det vi driver med? Ja, si det, du. 
Som den gamle “sensation seeker”-en jeg er; det må da være noe mer? Det er lissåm noe som mangler i hverdagen Men det er ingenting som mangler når jeg har fri og er hjemme i Bullaren. Aaaahh – meningen med livet er å være i Bullaren! Kan det være at en er litt sliten sånn på tampen av året? At de neste 10 fridagene kommer godt med? 
Dette er årets nest siste blogginnlegg, og jeg benytter anledningen til å ønske god jul med et dikt av Øystein Hauge:

Treet
Kva eg ønsker meg under juletreet.. aller mest ønsker eg meg vel sjølve treet og skogen og lufta og havet og elvene i tusenvis av år framover.


#juletre #julgran #bullaren #grantre #julekuler #nature #christmastree

 

Nå er´e ille nære!

Det er jul! Vi skal ha fri! Det er vakkert inne og ute, og Bullaren er snygg på denne tiden. Og det er så stille her…. Snøen faller lett, rådyret tusler over tunet, ekornet løper i stivt gress og tørt løv. Men det er skrekkelig få elger her!? Kunne det ikke komme en eneste ynkelig, liten elg forbi? Jeg står her ute under storgrana vår, fyller oppi nøtter til fugla, og speider utover skog og eng. Ikke en skarve elgelort er å skue.
Men apropos grantrær: I dag, for eksempel, så har vi gravd opp årets juletre. Ikke hugget, men gravd løs. Jeg er ingen tilhenger av å hugge ned grantrær for å ta dem med inn i stua, for deretter å lempe dem ut på nyåret; ribbet og tørre som en svindlet gammel jomfru uten framtidsutsikter. Men så kom gubben og jeg fram til et kompromiss, siden han ønsket seg grantrelukt i stua år. Etter å ha forklart meg om skogsdrift og viktigheten av å tynne ut, slik at vi får en bærekraftig skog, ble vi enige om at vi kunne grave opp et tre, plante det i ei stor potte, og plante det ut igjen på vårparten. Og det ble ille fint!


#juletre #gran #julgran #mose #skog #bullaren #tanumskommun #visitsweden

Og som du ser så var det en sving på rota, og derfor måtte vi plassere det i ytterkant av bøtta! 🙂 Åsså la vi på masse mose – helt i Ernst-ånd. Den andre lille busken har fått lys og kongler og har også fått flytte inn i stua. Gubben har litt rett i det, at det finnes en stor mengde minigraner som faktisk ikke kan gro seg store langs veien vår. Det måtte ryddes, og vi fikk juletre! 
Da ønsker jeg leserne der ut en fredelig uke fram mot selveste aftenen. Husk å puste, da, det er egentlig ikke livet om å gjøre, vet dere. Det er bare jul! 🙂

Julemarkedet i Burg

Ja, nå skal vi ikke skryte på oss så mange julemarkeder i Bullaren, så derfor la vi i vei nedover E6-en og inn på noen andre veier og ferjer, og havnet i Burg auf Fehmarn. Da er du i Tyskland. Med flott reisefølge i Sølvi og Vidar, og en Vidar til, Anne og Rune og Inger-Lise. Gubben er jo fra et forholdsvis møblert hjem i Groruddalen, men tenk at en kan ha det så fint på tur med nesten bare Greåkerfolk!? Jaggu!
Det har bøtta ned regn….og andre har bøtta ned andre ting, men stemningen var på topp i denne lune og julepyntede byen. Lett tilgjengelig fra Rødby-Puttgarden-ferja. Øya Fehmarn ligger som et pannekakeland, med bindingsverkshus og vakre mursteinbygninger, forholdsvis urørt av den oppussingsmanien vi ser i nordligere strøk. Her får den gamle byen skinne, og eldre bygninger restaureres og tas vare på. Det var en fryd å spise middager og lunsjer langs brosteinsbelagte gater hvor du kunne oppleve historien laaangt tilbake i tid. Et idyllisk lite sted som kan anbefales.


#burgauffehmarn #fehmarn #julemarked #julityskland #rathausburg


#julemarked #julepynt #burgauffehmarn #fehmarn #gluhwein #juleglede


#cafetraube #burgauffehmarn #fehmarn #flottlitenkafe #anbefales #juleglede

Men straks er det mandag og alvor igjen. Vi har julegensere som skal på, og juleevangelier som skal leses. Kjør på – her skal det feires jul! Ha en flott uke der ute.

Julestemning i flere nyanser

Nå er vi inne i den tiden hvor det skal vaskes og pyntes og ordnes veldig. I går plukket jeg fram eskene med julepynt og skulle sette i gang – faktisk noe ambivalent. Teen var traktet, julemusikken trallet i bakgrunnen, og jeg hentet fram den “gamle” og kjære julepynten. Jeg gned av litt av fjorårsstøvet på engle/nissekorstaken, tørket kjapt bort støv og døde fluer fra vinduskarmen med hånda, og skulle til å plassere herligheten. Men ærlig talt; burde jeg ikke hente ei bøtte vann og vaske over karmen? Skulle jeg la vinduene være tette av 2018-støv? Skulle jeg ikke engang riste gardinene? Holder det egentlig ikke å bare sette på “Jul med Ernst” på TV? Måtte jeg ordne så fælt? Jeg ble nesten litt på gråten der jeg sto med hånda full av støv. Det virket så uoverkommelig i år. Til tross for “sykt lykkelig” i Bullaren med en vakker ektefelle, verdens fineste fugler på brettet og flotte kolleger på jobb, så er jeg nok mer sliten enn jeg tror. For aldri noensinne har julepyntingen vært anstrengende! Men i år var det det. Og det ble heller ikke så mye som det pleier å være, men jeg kom nå i gang med bøtta og kluten.
Nå som søndagskvelden har senket seg, så tenker jeg at jeg får “pysla lite mer” utover i desember. I år blir det orntli´ juletre, men ikke før nærmere jul. Og det skal få plass i ei sinkbøtte med jord i kroken, oppå trebenken. Noen lys og noen røde kuler. Det blir en mer dempet julestemning enn ellers, men “o helga natt” så fredelig i stuen. Alt i alt var det en hyggelig helg, og det gikk jo bra da jeg kom i gang? Det ble både rent og pent. Og så – etterpå – kunne jeg sette på “Jul med Ernst” for mer inspirasjon.


#juleglede #englekor #nissekor #nyvasketkarm #julestemning #bullaren #stemningpåtorpet

Og endelig – endelig – etter to års leting i rødfarger og fargekoder, fant jeg koden på verdens vakreste svensketorpfarge. Da er det bare å julefeire i vilden sky, før våren er her igjen, og vi kan male vårt noe tørre hus på landet. Ha en flott førjulstid! 🙂